infomalaya


3 October 2016

Raspbian PIXEL

Setelah sekian lama Raspbian Pi 3 saya dibiarkan berhabuk dan dihujani tahi cicak di sudut kiri meja saya, saya mengambil keputusan untuk memasang Raspbian PIXEL. PIXEL merupakan singkatan untuk Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight. Dalam bahasa mudahnya, PIXEL merupakan kemaskini untuk antaramuka Raspbian. Banyak perubahan dan penambahbaikan yang telah dibuat, terutamanya dari segi kelajuan, set ikon yang lebih cantik, font yang lebih menarik, dan yang paling saya suka, pelayar web Epiphany telah digantikan kepada Chromium.

Salah satu sebab utama kenapa saya perlu menggunakan Raspberry Pi ialah, saya ‘terpaksa’ belajar menggunakan perisian Scratch — yang mana telah siap dipasang ke dalam Raspbian—untuk mengajar murid-murid Tahun 6 bagi mata pelajaran Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK).

Saya sedang cuba untuk memaksa diri saya untuk menggunakan RPi sebagai komputer utama saya selepas ini. Saya tahu bukan kerja senang, cuma kena biasakan buka sehingga 3 atau 4 tab sahaja ketika menggunakan Chromium. Kenapa? Tak cukup memori. Boleh hang komputer kalau buka lebih dari tu.