infomalaya


20 February 2017

Day 8/100

Hari ini boleh dikatakan hari yang paling tidak produktif bagi saya. Di tempat kerja mahu pun di rumah. One of my bad days. Gambar di atas menunjukkan bahagian rotor cup mesin ABU Cardinal 33 saya yang telah rosak. Kepala skru dah patah, meninggalkan bahagian batangnya pada lubang skru. Sempat juga saya cari tutorial di Youtube tadi, tapi memang leceh jugaklah nak buat. Nampak gaya saya terpaksa gunakan drill untuk buat lubang di tengah-tengah batang skru tu, dan cungkil lebihan skru yang tertinggal.

Inilah namanya tak ada kerja, nak cari kerja. Gatal sangat tangan saya tadi nak servis mesin ni. Apa pun, saya yakin ada hikmah di sebalik semua yang terjadi hari ni.

Selalunya benda-benda macam inilah yang buat saya patah semangat atau hilang mood. Kadang-kadang berlanjutan sampai dua tiga hari. Bila dah tak ada mood, mulalah berjangkit dengan benda-benda lain. Bila dah kronik, baru tersedar, dan barulah saya dapat tekan butang reset dan mula semula.

Saya kena biasakan diri lepas ni kalau terjadi apa-apa, saya kena anggap benda ni lumrah, dan tak perlu nak rasa tak ada mood dan sebagainya. Yang paling penting, jangan berhenti. Harap-harap jadi tabiat lepas ni. InsyaAllah.

Nota: Oh ya, hari ni saya mula tulis artikel awal sedikit daripada biasa, 8.30 malam. Saya juga dah tukar balik justified kepada left aligned bagi body text.