infomalaya


19 February 2017

Day 7/100

Alhamdulillah, akhirnya hari ni saya sentuh juga kod CSS. Saya kecilkan sedikit saiz font untuk body, dan saya tukarkan text alignment kepada justify. Tapi saya lebih suka saiz font yang lebih besar, jadi saya anggap ini cuma eksperimen sementara saya siapkan rekabentuk akhir di hujung projek 100 hari saya. InsyaAllah.

Gambar di atas merupakan jam tangan saya sendiri, Casio G-Shock G-6900. Saya akan dedikasikan satu artikel khas untuk review jam ni nanti, yang saya nak kongsikan hari ni ialah tentang masa. Sejak ada jam ni, saya gunakan sepenuhnya fungsi timer yang ada pada jam ni. Saya set timer pada tempoh 30 minit. Jadi dalam tempoh 30 minit inilah saya akan cuba paksa diri saya selesaikan apa-apa tugas contohnya macam kemas bilik, bersenam, tulis artikel, dan tulis buku rekod pengajaran harian di sekolah. Saya rasa cara ni efektif, at least untuk orang yang kurang berdisiplin macam saya. Cukup tempoh 30 minit, penggera timer akan berbunyi menandakan masa sudah tamat bro.

Selain daripada jam tangan, saya juga rasa nak kongsikan sesuatu tentang budaya menangguh kerja. Banyak perkara dan benda yang saya terlepas akibat suka menangguh kerja. Contohnya, saya dah tahu tangki motosikal saya dah tak ada minyak, tapi saya tetap juga nak isi minyak dari tong minyak pada waktu pagi sebelum pergi sekolah. Saya beranggapan yang saya akan dapat bangun awal, dan confirm sempat nak isi minyak. Realitinya, saya akan terbangun lewat, dan saya akan sampai lambat ke tempat kerja dalam 10 minit. Sekiranya saya tidak bertangguh, saya dah dapat jimatkan masa 10 minit dan sampai ke tempat kerja lebih awal.

Point saya ialah, bila tibanya keadaan yang mana saya perlu melakukan sesuatu, diri saya akan bersangka baik pada diri sendiri, dan dengan yakinnya yakin yang saya akan dapat selesaikan perkara tu sekiranya menangguh kerja.

Kesilapan saya ialah terlalu percayakan diri sendiri. Maaf, bukan terlalu percaya, saya over confident dengan keadaan dan sikap diri saya sendiri. Sepatutnya saya sedar yang saya memang akan menghadapi masalah bila nak selesaikan apa-apa perkara sekiranya bertangguh.

Bukan senang nak ubah sikap suka bertangguh ni. Tapi kalau saya berjaya hilangkan tabiat ni, saya yakin banyak perkara saya boleh capai, dan hidup saya akan lebih bahagia. InsyaAllah.

Saya kongsikan beberapa pautan menarik tentang masa dan tabiat:

  • Daily Rituals — Ulasan dan kupasan tentang buku “Daily Rituals: How Artists Work – by Mason Currey” oleh Derek Sivers.
  • Get Stuff Done after Work — Artikel yang menarik tentang masa yang kita bazirkan dalam aktiviti harian.