infomalaya


18 February 2017

Day 6/100

Alhamdulillah, hari saya berjaya mula menulis pada pukul 10 malam. Saya akan cuba gunakan masa 30 minit sahaja kali ni.

Pertama sekali, tentang Accelerated Media Pages atau secara ringkasnya, AMP. Saya baru dapat tahu yang saya perlu guna servis dari Cloudflare iaitu AMP Links:

Accelerated Mobile Links allow your users to open outgoing AMP links from your website in AMP. AMP is an open source project that uses a stricter flavor of HTML and very little Javascript so that your browser can load web pages on mobile browsers quickly. This is at least three times faster than a regular webpage and gives you a native mobile experience.

Mungkin ada cara yang lain tapi memandangkan reputasi Cloudflare yang bagus, dan banyak lagi fungsi/aplikasi yang saya boleh guna untuk melajukan laman web, jadi tak ada salahnya saya cuba. Untuk permulaan, saya cuba guna dulu free plan. Saya dalam proses membuat integrasi AMP ke dalam laman web Ultralight Anglers. Laman web ini bukan milik saya, saya cuma menjadi penulis sambilan, product tester, dan adalah juga sedikit saya bantu dari segi teknikal laman web. Terima kasih saudara Kanicen Nix kerana memberi kepercayaan kepada saya.

Bagi saya, penggunaan AMP sesuai untuk laman web yang berorientasikan kandungan macam berita dan artikel. Antara laman web tempatan yang saya nampak dah guna AMP ialah Amanz, The Vocket, dan beberapa lagi laman web berita tempatan. Seperti yang kita sedia maklum, orang zaman sekarang lebih suka pegang telefon dari hadap komputer. Saya tak perlu cakap kenapa, sendiri mau ingat la hahaha… Satu kewajipan bagi setiap laman web untuk mempunyai Facebook page sendiri supaya dapat menyalurkan trafik ke laman web masing-masing. Di sinilah AMP memainkan peranannya dengan menjadikan tempoh loading laman web menjadi sangat singkat(3 kali lebih cepat, bergantung pada kelajuan internet).

Mungkin saya boleh buat servis untuk integrasi AMP lepas ni. Tapi itu pun lepas saya dah berjaya siapkan kerja yang saya cakap kat atas tadi dahulu.

So far so good, nampaknya saya dah berjaya juga tulis artikel berbentuk reflective. Semoga hari esok lebih baik dari hari ini, InsyaAllah.

Tempoh yang saya ambil untuk artikel ni: 24 minit.