infomalaya


17 February 2017

Day 5/100

Misi nak menulis sebelum pukul 11 malam tak berjaya malam ni. Tapi tak mengapa, asalkan masih lagi on track dah cukup baik. Hari ni banyak habiskan masa di luar—tapi bukan memancing. Lagipun hari Jumaat di Johor memang dah mula cuti hujung minggu. Baik, kembali pada fokus utama, dah masuk hari ke-5 tapi sampai hari ni saya belum sentuh lagi apa-apa kod di aplikasi Sublime Text (Unregistered version) komputer saya.

Saya baru perasan tadi antaramuka aplikasi Facebook di telefon bimbit saya dah berubah sedikit, dah ada Facebook Stories. Sebelum ni rasanya macam pernah nampak di Instagram. Saya belum guna lagi fungsi tersebut, tapi saya dah lama sedar yang Facebook ke arah menjadikan semua penggunanya bergantung pada Facebook untuk semua aktiviti internet. Ya, semua aktiviti internet macam chatting, tengok video, tengok gambar, jual barang, beli barang, main game, hantar komen, baca laman web, cari jodoh, dan cari kerja…

Bayangkanlah, saya sampai tak boleh nak uninstall Facebook dari dalam telefon sebab memang terpaksa guna. Sama juga macam Whatsapp, dalam zaman ni dah jadi benda wajib kena install Whatsapp, kalau tak memang ketinggalan dan confirm kena kecam.

Jadi nak buat macam mana? Go with the flow atau terus keluar dari sistem? Saya pun tak tahu dan belum dapat jawapan.