infomalaya


7 March 2017

Day 23/100

Malam ni, saya nak tulis tentang backup. Dah lama nak tulis tapi asyik lupa. Jadi malam ni saya nak kongsi tentang cara saya buat backup, sama ada benda-benda digital dan fizikal.

Saya mulakan dengan digital backup dahulu. Saya guna khidmat Dropbox untuk untuk: simpan semua fail dan dokumen berkaitan dengan projek online saya dan semua ebooks yang saya telah kumpul. Untuk notes berkaitan dengan hal-hal sekolah, ID dan kata laluan, nombor akaun, dan alamat, saya guna perisian Notational Velocity yang saya telah sync bersama Simplenote. Saya juga telah memasang mobile app bagi Dropbox dan Simplenote pada telefon bimbit saya. Untuk tujuan keselamatan, saya telah tetapkan kata laluan dan imbasan cap jari untuk membuka apps tersebut.

Saya gunakan khidmat GitHub untuk simpan kod-kod bagi projek sumber terbuka saya sahaja.

Bagi dokumen lain seperti gambar, audio, video, saya akan buat salinan ke dalam external HD dalam tempoh dua atau tiga bulan sekali. Saya akan padam fail lama yang berada di dalam komputer kerana saiz HD yang terhad(cuma 256gb).

Saya juga akan membuat phone backup sebulan sekali. Banyak sangat gambar dan video dalam galeri gambar. Ini semua salah Whatsapp.

Saya tak guna fungsi Time Machine sebab dokumen yang penting bagi saya dah pun dibuat pendua.

Itu sahaja cara saya buat digital backup.

Berkenaan dengan backup secara fizikal, saya ambil keputusan untuk menangguhkan dulu niat saya. Mungkin kerana saya masih belum bersedia untuk berkongsi, atau mungkin juga kerana terlalu banyak yang nak ditulis. Jadi, maafkan saya. Mungkin di lain hari saya akan kongsi, InsyaAllah.