infomalaya


3 March 2017

Day 19/100

Seperti yang dijanjikan, hari ini saya akan kongsi rancangan saya untuk MentariCSS. Saya akan letakkan MentariCSS di bawah projek infomalaya memandangkan saya sudah tidak lagi terlibat dengan MentariWorks. Tetapi, sekiranya terjadi apa-apa isu berkaitan hakcipta, saya akan cari nama lain untuk MentariCSS walaupun saya adalah pengasas projek ini.

Langkah pertama yang saya dah buat, buat satu organization di GitHub di bawah nama infomalaya. Saya juga dah jemput saudara Ahmad Rushdi untuk turut serta melalui invite link. Buat masa ini saya masih belum lagi buat repo untuk MentariCSS. Saya kena gilap balik kod-kod dalam MentariCSS yang saya tengah guna sekarang.

Untuk lesen, saya akan guna MIT license. Ini kali pertama saya guna MIT license untuk projek saya. Sekiranya anda ingin memilih lesen yang sesuai untuk projek anda, sila rujuk laman web Choose a License dahulu.

Saya juga akan merangka dokumen README MentariCSS supaya orang yang guna kod ini lebih faham tentang MentariCSS. Saya akan rujuk artikel ini untuk menulis dokumen README yang lebih teratur.

Untuk dokumentasi, dan feature request, saya akan guna fungsi yang ada pada GitHub. Saya akan rujuk artikel ini untuk memantapkan lagi pengurusan projek ini. Saya akan memastikan dokumentasi MentariCSS lengkap sebelum projek ini dimulakan. Dokumentasi prioriti ketiga saya selepas kod MentariCSS dan dokumen README.

Sekiranya projek ini dah berjaya dilancarkan, saya akan guna blog infomalaya untuk membuat sebarang artikel tentang berita terbaru dan penggunaan MentariCSS untuk membangunkan laman web. Saya juga akan buka pull request sekiranya ada orang ingin menyumbang sebarang kod untuk MentariCSS.

Akhir sekali, soalan yang saya selalu dapat. “Kenapa nak buat satu lagi CSS Framework sedangkan dah berlambak framework yang lebih lengkap dan baik di luar sana macam Bootstrap dan Zurb’s Foundation?”. Saya cuma boleh jawab yang MentariCSS lebih simple, dan saya suka benda yang simple.

Saya mungkin akan ambil masa satu ke dua minggu untuk siapkan semua yang saya dah rancang di atas. InsyaAllah.