infomalaya


2 March 2017

Day 18/100

Saya ambil keputusan untuk meneruskan semula projek sumber terbuka saya yang terbengkalai sebelum ini, MentariCSS. Tapi kalau saya teruskan cara saya dahulu, rasanya dah boleh agak projek ini akan terbengkalai semula dalam tempoh yang cukup singkat. Sebenarnya, saya kembali bersemangat lepas baca artikel dari Open Source Guide—oleh GitHub—yang bertajuk Starting an Open Source Project.

Selepas baca, baru saya sedar punca kenapa projek saya sebelum ini terbengkalai. Terlalu banyak kekurangan, bukannya dari segi kod yang ada dalam projek tu, tapi dari segi pengurusan dan dokumentasi. Tapi kekurangan ini datangnya dari saya sendiri, kurang membaca dan belajar dari projek sumber terbuka lain yang sudah berjaya.

MentariCSS akan menjadi langkah pertama untuk projek saya yang seterusnya iaitu HTML template. Saya akan teruskan minat saya dalam bidang ini dengan merekabentuk template HTML, dan harapnya akan ada orang yang berminat untuk port template yang saya buat ke platform CMS, WordPress contohnya.

Saya akan kongsikan rancangan saya untuk projek ini esok, InsyaAllah.