infomalaya


1 March 2017

Day 17/100

Hari ini saya belajar satu benda baru tentang cara mencari maklumat di internet. Sebelum ini saya ada guna enjin carian Google untuk cari maklumat tentang reel ABU Cardinal 33. Saya cari maklumat tentang cara-cara membetulkan line lay pada bahagian spool. Malangnya, saya tak jumpa apa-apa pun. Tapi, dari apa yang saya tahu, reel ini sangat popular di kalangan pemancing ikan trout di Jepun.

Rupa-rupanya baru saya tahu yang saya kena guna tulisan Jepun untuk cari maklumat. Saya gunakan khidmat Google Translate untuk terjemahkan kata kunci yang saya cari kepada Bahasa Jepun, dan saya gunakan tulisan tersebut untuk buat carian di Google. Alhamdulillah, baru saya jumpa apa yang saya nak.

Sekali lagi, terima kasih Google Translate.

Masuk hari ke-17 ni, saya rasa macam dah habis modal nak menulis pun ada. Mungkin perasaan saya sahaja yang buat saya rasa macam ni. Realitinya, saya dah cuba sehabis baik untuk ingatkan dan kuatkan diri saya untuk terus menulis sampai ke hari ini.

Consistency is the key, kata mereka.