infomalaya


27 February 2017

Day 15/100

Banyak benda yang saya buat hari ini, antaranya ialah:

Hosting Plan downgrade

Infomalaya.com dihoskan oleh DataKL. Sudah lama saya guna khidmat mereka kerana staf sokongan mereka cekap menyelesaikan masalah berkaitan hosting dengan pantas. Kos hosting laman web infomalaya ialah RM160 setahun tidak termasuk GST bagi pelan DataOne. Oleh kerana saya tidak lagi maintain domain-domain lain seperti mentariworks.com, hasnahbakery.com, dan skthl.edu.my, saya rasa eloklah saya keluarkan terus domain yang disebutkan tadi dari plan hosting yang saya ambil. Jadi, saya pilih plan DataRookie yang berhaga RM105 setahun tidak termasuk GST yang dapat menyokong dua domain. Buat masa ini saya cuma akan maintain dua domain sahaja iaitu infomalaya.com dan huzairy.com—laman web peribadi saya.

Sekiranya anda sedang mencari pakej hosting untuk laman web, saya sarankan anda supaya mencuba servis DataKL. Sila guna pautan affiliate ini untuk melanggan, dalam masa yang sama anda dapat membantu saya menampung kos hosting infomalaya.

YouTube Channel

Saya telah membuat channel Youtube yang baharu. Channel ini khas untuk video memancing saya selepas ini. Saya kena cari gambar lain untuk avatar dan channel art. Walaupun saya masih lagi belum mempunyai action cam, saya akan teruskan juga membuat video dengan menggunakan peralatan yang ada pada saya buat masa ini iaitu telefon bimbit dan DSLR. Tabung untuk membeli action cam telah dibuat, kalau ada rezeki mungkin sebelum raya tahun ni saya dapat beli satu, InsyaAllah.

AMP dan Facebook Instant Articles

Saya dah pernah dengar pasal Facebook Instant Articles sebelum ini, tapi cuma hari ini saya berpeluang untuk guna. Leceh juga sebenarnya, tak pasal-pasal saya kena create account untuk jadi Facebok Developer, register Facebook Apps, Pasang plugin WordPress untuk Instant Articles, dan buat link antara laman web dan Facebook Pages, dan sekarang saya cuma kena tunggu pengesahan dari pihak Facebook.

Saya sangkakan laman web yang ada saya sebutkan sebelum ini guna AMP dalam laman web mereka, rupanya saya silap. Mereka guna Facebook Instant Articles, bukan AMP. Patutlah saya periksa laman web mereka guna AMP Test dapat keputusan yang mengejutkan.

Alhamdulillah, nasib baik tak jauh sangat saya tersesat.