infomalaya


23 February 2017

Day 11/100

Hari ni hari gaji bagi semua kakitangan awam di Malaysia. Saya bukan nak cerita berapa banyak @ berapa sikit gaji saya sebagai seorang guru. Saya cuma nak kongsi flow pengurusan duit gaji saya setiap bulan.

Saya guna sistem 50/30/20. 50% untuk keperluan, 30% untuk lain-lain, dan 20% untuk simpanan. Pecahan ini hanya untuk gaji bersih sahaja, selepas ditolak cukai bulanan, dan bayaran pinjaman bulanan. Saya rekodkan semua maklumat ni dalam spreadsheet. Maaf saya belum bersedia nak kongsi dokumen tu. Saya juga gunakan sistem envelope untuk beberapa perbelanjaan seperti barang dapur, dan petrol. Saya akan masukkan sejumlah duit yang telah ditetapkan ke dalam setiap sampul. Bila nak guna saya akan ambil duit dari sampul.

Untuk simpanan, saya buka satu lagi akaun simpanan di bank selain bank yang saya guna untuk gaji bulanan. Bila gaji masuk, saya akan pindahkan sejumlah wang secara online ke dalam akaun simpanan di bank lain. Saya juga pastikan isteri saya tahu nombor pin bagi kad bank saya. Bukan sebab takut bini, tapi sebab bimbang sekiranya berlaku apa-apa ke atas diri saya, isteri saya dapat keluarkan duit dari akaun bank saya dengan segera.

Saya sudahi artikel saya kali ni dengan beberapa pautan laman web di bawah:

  • PiVPN — OpenVPN untuk Raspberry Pi. Dah lama saya berangan nak pasang OpenVPN dalam Rpi, sebab senang saya nak guna internet di tempat kerja tanpa sebarang sekatan.
  • Pi-Hole — Network Ad Blocking. Fungsi ad blocking untuk semua peranti yang guna network yang sama. Tak perlu dah nak pasang ad blocker untuk setiap peranti.